Следвайте Гласове в В дебата за доставките на танкове за Украйна

...
Следвайте Гласове в В дебата за доставките на танкове за Украйна
Коментари Харесай

Велт: Митът за Leopard 2 като чудодейно оръжие не се обяснява с технологията

Следвайте " Гласове " в 
В дебата за доставките на танкове за Украйна немският Leopard 2 наподобява като чудодейно оръжие. Това сигурно е обвързвано с впечатляващите параметри и опита, насъбран с Leopard 1 от времето на въвеждането му в употреба. Но името му, заимствано от природата, е и мост към немския мит за Втората международна война, когато танкът е най-важното оръжие на Вермахта, написа немският в. " ".

Въпреки някои дефекти междинният Panzerkampfwagen V Panther се счита за най-хубавата бойна машина на войната, само че същинският знак на танковите войски става тежкият Panzerkampfwagen VI Tiger. Със своето 8,8-сантиметрово оръдие и ризница с дебелина до 110 (по-късно до 185) милиметра той превъзхожда всички съюзнически видове танкове в директни дуели. " Ревът на запаления мотор на " Тигър " в далечината е тон, който всички съюзнически бойци помнят с почит " - по този начин обобщава мита известният английски боен историк Джон Кийгън.

Снимка: iStock by Getty Images
На пръв взор това се дължи на технологията. Въпреки че до края на войната са създадени единствено малко под 2000 броя от другите разновидности на " Тигър " и единствено 5000 броя от " Пантера " - спрямо 29 000 танка Т-34, създадени от Съветския съюз единствено през 1944 година - Вермахтът съумява да отблъсне огромни офанзиви, даже когато съперникът има голямо числено предимство, изключително на Източния фронт. Вярно е, че немските танкове, като близо 70-тонния " Кралски тигър ", който клони към гигантомания, разполагат с огнева мощност, която може да обезврежда съперника още преди той да приведе в подготвеност оръдията си. Но този аспект замъглява решаващите аргументи за триумфа на немското Панцервафе. Когато през 1943 година Пантерите и Тигрите стартират да се употребяват в обилни количества, грандиозните победи на Вермахта към този момент са в предишното. Използването на новите видове единствено отсрочва краха на Третия райх. Режимът на Хитлер прави завоеванията си с танкове, които в доста връзки механически отстъпват на тези на Англия, Франция и Съветския съюз.


T34 и Panzer IVСнимка: iStock by Getty Images
Съгласно изискванията на Версайския контракт на Германския райх от дълго време е неразрешено да създава танкове. По време на трескавото превъоръжаване на Хитлер от 1935 година нататък нацистката агитация акцентира новите видове верижни машини, само че това единствено прикрива обстоятелството, че по-голямата част от немските дивизии към момента употребяват коне за превозване на доставките си и че множеството танкове са по-добри транспортни средства за образование. Модел I е оборудван единствено с две картечници с диаметър 7,92 милиметра, а Модел II - с една картечница и двусантиметрово оръдие. С тях не може да се води ефикасен пердах нито с френските Char B2 и Somua S35, нито с английските бойни машини Matilda Mark II.
Вермахтът също по този начин напълно няма числено предимство. Когато през май 1940 година минава в нахлуване на Запад, Панцервафе наброява 2400 танка (срещу 3500 за съюзниците), две трети от които са леки видове I и II. Само в това време създадените видове III и IV с късоцевно оръдие с диаметър 3,7 и 7,5 см са в положение да поразяват по-силните съюзнически танкове на къси дистанции.
Фактът, че Западната акция на процедура е решена в границите на пет дни, не се дължи на технологията на немските танкове, а на тактическите правила и оперативното управление.
За разлика от своите съперници, които са разпределяли танковете си като спомагателни оръжия линейно измежду пехотните елементи на фронта, както през Първата международна война, немските генерали стартират да групират бойните си машини в независими дивизии. За да ги следват и да отблъскват контраатаки или да унищожават по-късно заобиколените бункерни позиции, тези огромни войскови съединения разполагат и с моторизирани пехотни елементи. Оперативната им цел е да пробият фронта на съперника в една фокусна точка и да го обкръжат в тила. Сраженията в обръча се оставят на пехотата.
За да могат да координират съсредоточените офанзиви, всички немски танкове са оборудвани с радиостанции. За разлика от техните съперници, на командирите не им се постанова да влизат в ролята на артилеристи мерачи, а могат да се съсредоточат напълно върху командването в борбата. И това, което липсва на техните машини - бронята, те съумяват да компенсират със скорост и обсег на маньовъра. Така да вземем за пример няколко машини Panzer I съумяват да накарат френски Char B да се озове пред противотанковите оръдия, които принадлежат на немската танкова дивизия. Или пък противниковите танкове се унищожават от пикиращи бомбардировачи на Луфтвафе.
Тази " борба на обвързваните оръжия " се трансформира в основата на по този начин наречения " блицкриг ". Концепцията, която в действителност е създадена едвам по-късно на основата на практическия опит, в началото работи и при нахлуването в Съветския съюз, т.е. против съперник, който има числено предимство във всяко отношение.

Снимка: iStock by Getty Images
Въпреки че руският Т-34 бързо се оказва по-добър даже от модифицираните Panzer III и IV във връзка с огнева мощност и ризница, генералите на Сталин са изненадвани още веднъж и още веднъж от скоростта и гъвкавостта на немските войски.
Дори през зимата на 1943/44 година, когато материалното предимство на Червената войска е смазващо, немската защита съумява да отблъсне многочислени руски офанзиви, тъй като те постоянно се организират по еднакъв сюжет, тъй че ходът на събитията е предвидим - написа военният историк Карл-Хайнц Фризер. Не на вятъра тези сражения се назовават " магистрални борби " (Autobahnschlachten).
Следователно заключението за момента би трябвало да бъде: Не е задоволително Украйна да бъде снабдена с съвременни бойни танкове. Екипажите и командирите им също би трябвало да могат да употребяват тези оръжия сполучливо, написа " Велт ".
Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
 
 
 
26 Яну 2023311123 Яну 2023365322 Яну 2023471720 Яну 2023417020 Яну 20231386517 Яну 20233492КоментариВсичко, написано във " Велт " е ''вярно ".27 Яну 2023 9:45ч.
Както е правилно, че руснаците с по-лошо въоръжение от германците (за които работеше и съвсем цяла Европа) влязоха в Берлин.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати nan27 Яну 2023 10:29ч.
ще приказваме още веднъж след месец-два.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати рукола Z27 Яну 2023 10:30ч.
Всичко е скрита реклама за тоз леопард бе, доста скоро ще ни накарат да ръсим пари за танкове в несвес
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР